Det är fridfullt för alla sinnen att vistas I trädgården där många människor gärna njuter samt ägnar sig åt trädgårdsarbete. Trädgårdsarbete är terapeutiskt och meditativt och att stoppa fingrarna i jorden då och då är för många människor betydelsefullt för välbefinnandet. Det är såklart inte bara jordiga händer som skänker välbehag utan alltsammans som kommer med en trädgård - solen, den friska luften, de klara färgerna och de fräscha dofterna. Vilken kategori av trädgård man vill ha är väldigt personligt, somliga gillar vildvuxna, lummiga små trädgårdar medan andra vill ha skarpa linjer och välansade gräsmattor, plus andra blir stimulerade av att ha en damm i sin trädgård.

Gemensamt för de allra flesta som äger en trädgård är att ogräs är en högst ovälkommen inkräktare i den balans man försöker bilda. Vissa lägger ner hela sin själ i trädgården medan andra enbart gör det som är särdeles nödvändigt. Oavsett så är ovälkomna plantor ett besvär för många trädgårdsägare och det ultimata sättet att motverka dem är med ogräsmedel.

Vanliga ogräs

Vanliga ogräs i svenska trädgårdar innefattar:

• Maskrosor

Dessa vackra, solgula små blommor har en tendens att föröka sig tusenfalt i ett enormt kvickt tempo. Vill man ha en grön gräsmatta är de gula maskrosorna grundligt störande.

• Tistlar

Ännu ett ogräs som trivs på gräsmattor, men som skänker större olägenhet än maskrosorna. Tistlar sticker en på fötterna när man promenerar barfota och är I synnerhet störiga ifall man har barn som man önskar ska få springa fritt på gräset om somrarna.

• Åkerfräken

Detta är en rätt så tråkig planta, men som har en benägenhet att dyka upp överallt i tid och otid. Dessutom är åkerfräken ett gissel att bli av med. Ogräsmedel gör absolut det bästa jobbet, men ett tips är att man bryter stjälken en aning innan man besprutar, så att ogräsmedlet verkligen tränger in redigt.

Gör så här

När man ska spruta ogräsmedel i sin trädgård så är det viktigt att utföra en del åtgärder innan man sätter igång:

• Se till att inga personer eller sällskapsdjur befinner sig i trädgården, speciellt inte barn.

• Täck samtliga de plantor du vill spara i trädgården med papp eller plast före du sprutar. Ogräsmedel gör dessvärre ingen åtskillnad mellan ogräs och andra växter.

• Vattna trädgården cirka två dagar innan du påbörjar besprutningen.

• Vädret ska vara torrt vid besprutningen för bästa resultat.

• Bästa tiden att applicera ogräsmedel är mellan mars och september.

• Skydda dig själv med heltäckande klädsel, andningsskydd, ögonskydd och handskar.

• Se till att ditt ogräsmedel är rätt blandat och applicerat i din applikator.

• Se till att du vet hur din applikator fungerar innan du sätter igång.

Idag är det vanligtvis rekommenderade tillvägagångssättet att applicera ogräsmedel att använda sig av en ryggspruta. Dessa finns i både elektriska och manuella varianter. På www.allt-fraktfritt.com finns riktigt effektiva ryggsprutor att införskaffa till bra priser.

Kan ogräsmedel vara skadligt?

På grund av att ogräsmedel är gift avsedda att ta kål på växter så kan substanserna absolut vara skadliga om de hanteras på fel sätt. Barn får bestämt inte komma i kontakt med ogräsmedel, och den som ska hantera dem bör vidtaga alla rekommenderade försiktighetsåtgärder.