Om man inte är väl redo före renoveringen av ett hus kan det lätt sluta i en mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få uträtta, men likaså resultatet av en obehaglig överraskning. Det är jämt bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det på grund av till exempel mögel alternativt annan mikrobiell påväxt.

Det främsta man ska fundera på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är redo att uträtta själv. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan innebära allting från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ur hela insidan av huset och ersätta det. Det är alltså enorma skillnader renoveringar emellan.

Under de senaste åren har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som säljer allt från hammare och spik till avancerade golvslipar - allting för att den händige ska klara av att upprätta sitt drömhus.

Oavsett vad man ska utföra för renovering behövs det material i olika mängd samt prisklass. Det behövs också arbetsredskap. En god idé är att ha lite is i magen när det gäller material - om man ser renoveringen som en pågående hobby kan man ta det lite lugnt med att hitta de perfekta beslagen eller den rätta nyansen på sitt kakel i ens badrum till rätt priser.

Vad gäller verktyg så är det bra att tänka på vad man faktiskt behöver köpa och vad man kan vara utan. Somliga verktyg kan man alltid ha nytta av senare, men de är faktiskt inte så otaliga som byggföretagarnas reklamer vill hävda. Att inhandla det som man även efter kan ha användning av är bra därför att kringgå en ocean av prylar som aldrig används.

En del företag hyr också ut maskiner som annars skulle vara väldigt dyra att införskaffa, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är följaktligen betydelsefullt att man tänker till innan man sätter igång med renoveringen, därför att slippa onödiga utgifter och spill av tid. Att bygga om och överhuvudtaget uträtta arbete i sitt hus tar ofta lite längre tid än vad man har räknat med, i synnerhet ifall man ger sig in på saker som man eventuellt inte har fullkomligt hundra koll på.

Det är bra att ta tidsfristen i övervägande redan innan man börjar därför att det annars kan sluta med att man får ett halvfärdigt badrum som inte funkar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de vackraste renoveringar är inte värda att må dåligt över - man kan anlita hantverkare.

När man renoverar utrymmen p.g.a. fukt och mögel är det betydelsefullt att man ser till så att ventilationen blir bra, därför att möglet annars snabbt kommer tillbaka. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli av med möglet. Därpå skydda mot ny påväxt med hjälp av Tvärstopp alternativt Fulstopp.Det är dock vanligtvis väldigt dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man få bidrag för att renovera och sanera.