Att drabbas av mögel i badrummet är ett någorlunda vanligt bekymmer. Detta har sin grund i att allt som mögel vill ha för att utöka nästan alltid förekommer i ett alldeles typiskt badrum, ifall det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte ständigt är den mest grundliga. För den skull är badrum, liksom undermåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum förekommer det även vanligtvis gott om hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel tycker om att äta. Ofta känner man en dålig lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast beskriva lukten som unken och att ifall man någonsin har känt den så vet man exakt vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet helst på kakel eller liknande släta material, alternativt i fogarna, frånsett i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som mindre svarta prickar, så kallat svartmögel. Detta kan vara någorlunda svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på.

För att få bort små mögelfläckar på kakel och i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel eller något annat rengöringsmedel och gno noggrant över fläckarna. Avsluta med ättika för att stoppa att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är oerhört miljöfarligt! Det dödar dock av möglet noggrant.

Ifall man har större bekymmer med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och ordna eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det omedelbart. Man ska även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet leta sig in i väggen och få fäste där man inte lätt kan avverka det.

Det absolut ultimata sättet att bli av med mögel är att ta bort de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte bara hand om själva mögelsvampen utan dessutom de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både dålig lukt och kan vålla irritation samt symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan förekomma på andra sätt också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en speciell apparat som värmer upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att leta sig in material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man endast stryker på ett likadant medel. Man ska inte vistas i rummet när man utför sanering på det sätt eftersom ångorna vanligtvis är giftiga även för både människor och djur, inte enbart mögel.

Just när det gäller badrum är det angeläget att man håller fräscht för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är för den skull en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Alla ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Rent och bra lufttillförsel är således primär för att undkomma mögel i badrum.