Mögel i badrum är ett vanligt bekymmer. Det har att göra med att badrum är en av de absolut bästa platserna för mögel samt övrig mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum finns det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan bli lång.

Badrum är därtill vanligtvis varma och fuktiga, då de används just till att njuta av varma duschar och bad. Mögel trivs utomordentlig i en miljö där det finns fukt. Sist men inte minst finns det även gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Ofta uppträder mögel till en början som en illa lukt. Det luktar unket och motbjudande. Det kan uppstå innan möglet rentav blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att tillväxa. Det kan hända ifall man har ett undermåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och vädra efter att man har tagit en dusch eller ett bad. Imma och fukt blir då kvar och försvinner långsamt.

Ifall man därtill har små sprickor - de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat - i badrummets kakel alternativt fogar så kan det leda till att fukt och mögel kryper in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan rengöra hur mycket man vill, för när man väl tar undan kaklet kommer det vara en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det första man ska göra är att ta reda på var möglet finns. Om man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta hjälp av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialiserad på att reagera samt markera på lukt som kommer från mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man tar bort allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då viktigt att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig minsann inte är helt sällan förekommande anledning till mögel.

Om man inte kan eller vill avlägsna det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det inte mycket mögel, utan bara några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel alternativt något annat rengöringsmedel för att få bort möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med hjälp av ättika. Dessa metoder tar dock endast död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Stundtals är dessutom fläckarna oerhört besvärliga att få bort.

Oavsett om man har mycket eller en aning mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det angeläget att se över orsakerna och undanröja risken för att drabbas av mögel igen. Det ska finnas bra ventilation i badrummet. Det måste även vara fräscht och städas frekvent, i alla skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges fäste igen. Man lägger på Tvärstopp alternativt Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det fräscht samt torrt för att slippa mögel i badrum.