För flera är det faktiskt oerhört underhållande att renovera hus. Det är dock inte jämt det blir som man har tänkt sig, och emellanåt är anledningen till varför man renoverar inte den man kunde önska. Fukt och mögel kan till exempel ställa till med enorma problem som till sist kräver att man renoverar hela huset därför att bli av med det och kan bo i huset själv, då det har gått så långt att det inte enbart räcker med sanering.

Ett grundläggande tips när man funderar på att renovera sitt hus är att sätta sig ner och tänka över hur omfattande renoveringen ska vara. Det kan ju röra sig från allt mellan att tapetsera alternativt måla om till att röja upp hela huset och praktiskt taget byta hela inredningen.

Hur mycket tid, kraft samt kapital är man beredd att lägga ner? Om man inte känner att man klarar av det man ska göra eller har nog med tid är det bättre att anlita en hantverkare än att kämpa sig blodig på något som möjligtvis ändå inte blir bra. Det är bra att tänka på, speciellt i dagens samhälle där hemmafixaren har nått en form av guldålder.

Det finns enorma mängder saker som säljs av ett allt ökande antal återförsäljare för byggmaterial. Program på tv som visar hur mycket man kan utföra själv går omlott varandra. Det är emellanåt förståndigt att ta ett steg tillbaka och fråga sig själv vad man behöver, om det är vettigt att utföra det själv samt om det verkligen är vad man vill ha?

Vid varje renovering krävs verktyg, frånsett allt material man ska använda. Om man vill så finns det mesta hos diverse företag, men man bör fråga sig innan man spenderar flera tusen kronor på saker som man möjligtvis endast behöver till en detalj och som man senare inte kommer att ha någon användning av. Flera firmor hyr ut maskiner, så som sågar och golvslipar, vilket kan vara en god idé att undersöka.

När man bygger om och renoverar är det angeläget att man inte låter material ligga kvar på byggarbetsplatsen med tanke på att det är en tillväxtzon för mögel och annan mikrobiell påväxt. Om man renoverar p.g.a. just mögel eller fuktskador så är det enormt viktigt att man ser över ventilationen eftersom det annars är hög risk för att möglet kommer tillbaka.

Ifall mögelangreppet är så omfattande att man inte kan vistas i huset förrän det har ordnats så kan man ansöka om att erhålla bidrag. Mögelsanering med hjälp av renovering och på så vis byta allt det angripna materialet är det absolut främsta sättet att bli av med inte bara mögelsvamparna utan också deras sporer och mykotoxiner, vilka annars kan finnas kvar efter en sanering och fortskrida förorsaka symptom.

När man renoverar själv är det bra att ha gott om tid och att se det som ett fritidsintresse snarare än ett tvång. Då kan man ta det lugnt i valet av material och hitta exempelvis ett perfekt kakel till badrummet eller precis rätt beslag åt köksluckorna. Det är då bra att fundera på att inte börja riva i allting utan jobba successivt - på så sätt kan man leva och bo i huset samtidigt som man renoverar.

Det finns en massa komponenter att fundera på när man talar om att renovera hus, men framförallt bör man tänka på att det ska vara något som är roligt och som man vill utföra - då blir resultatet garanterat mycket bättre! Glöm inte att skydda slutresultatet med hjälp av Tvärstopp
.